Dortík srdce

Potřebné ingredience
Korpus: 7 vajec, 200g+ 2PL krystalového cukru, 160g polohrubé mouky, 40g mletých ořechů, 2PL kakaa, 7 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Krém šlehaný nad párou - 2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr, 250g másla,cukr moučka, 50g modré lukany (nebo másla), rum;)
Bílkový krém - krásně bílý - 2 bílky, 90g cukru krupice, 250g másla, 50g práškového cukru (tohle je množství na poloviční dávku)
Modelovací čokoláda: Bílá - 100g bílé čokolády orion, 1lžíce kukuřičného sirupu; Hořká- 100g hořké čokolády figaro 49g kukuřičného sirupu
Postup přípravy
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme (ručně) do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že je upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°(s ventilátorem), cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Krém šlehaný nad párou od cukrářky:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta. Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme., nechat odstát,občas zamíchat.
1/2modré LUKANY (já použila máslo) +rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý.
Bílkový krém: trvanlivý, jemný, bílý!! - Ideální na léto
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Ideální krém na zdobení krémových dortů, nebo díky trvanlivosti na plnění vánočního cukroví.
Ozdoby:
Modelovací čokoláda: rozlámanou čokoládu rozpustit ve vodní lázni (ne vařit). Počkat až se bude voda vařit,pak vypnout vařič a postavit do něj menší hrnec s rozlámanou čokoládou, míchat do rozpuštění. Pak sundat z lazně a ještě chvilku míchat, aby trochu zchladla. Přidat sirup a míchat až se vše krásně spojí a začne se odlepovat od stěn. Dát na potrav.folii schladnout, zabalit a dát na 2h do ledničky. Když se vyndá z ledničky je tuhá,nechat v pokojové teplotě cca 30min,pak stačí prohníst po kouskách v ruce,aby měla konzistenci plasteliny. Já si pomáhám mikrovlnkou, nechám 1x otočit talíř, vytáhnu a nemusím nic dlouho hníst :-) Z bílé čokolády to chce víc trpělivosti, nejdříve to vypadá,že se bude drolit,ale je třeba vydržet a pořád hníst (odkapával mi mezi prstama tuk),pak si dala říct :-)

růže

z boku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
































































![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)







